EN
TAG
kinedok
Ce ne poate spune o echipă de fotbal despre satul românesc de astăzi? Proiecție online și dezbatere KineDok: „Vulturii din Țaga”
8 februarie 2024

KineDok continuă și în februarie cu proiecții de documentare creative în spații alternative din mai multe orașe din țară. Demersul nostru de a aduce filmele cât mai aproape de public este completat prin proiecții și discuții online. Pentru luna aceasta am pregătit o dezbatere despre rolul sportului în lumea rurală, dar și despre contribuția acestuia la idealizarea vieții de la sat.

Discuția pornește de la documentarul Vulturii din Țaga, de Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas, pe care îl puteți urmări online gratuit până pe 13 februarie. Pentru a primi datele de acces vă rugăm să ne scrieți la films@kinedok.net. Filmul este disponibil pentru vizionare în țările partenere KineDok (România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia – cu subtitrări în limbile naționale și în engleză).

 

 

Dezbaterea „Romanticizing small villages through sport” va fi disponibilă pe Facebook-ul KineDok începând cu 12 februarie, ora 20:00, și va avea loc în limba engleză. Invitații sunt:

Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas, co-regizorii documentarului „Vulturii din Țaga”
Péter Csillag, jurnalist sportiv, autor al mai multor cărți despre sociologia și istoria fotbalului
Andrei Mihail (moderator), antropolog, doctor în sociologie, pasionat de fotbal ca fenomen social

 

 

Nelu este antrenorul echipei de fotbal din satul Țaga. Urmărind viața acestei echipe locale, „Vulturii” prinși între majorate, nunți și meciuri, filmul reușește să evoce cu umor realitățile cotidianului sătesc din Câmpia Transilvaniei. Documentarul urmărește evoluția echipei în timpul campionatului de fotbal din România și al unei competiții din Slovacia și conturează un portret savuros al antrenorului, al omului-instituție. El este un om gospodar acasă și la stadion, membru în „comisia de învățământ, cultură, sport”, precum și iubitor de animale domestice. Nelu face tot ce trebuie pentru ca meciurile de duminică să se desfășoare și tradiția să continue, în pofida faptului că echipa nu a reușit niciodată să avanseze din ultima ligă.

 

Programul proiecțiilor KineDok România în luna februarie:


ARAD – Cinema Arta
14 februarie, 19:00, Alb pe alb (organizator local: citizenit)

BÂRLAD – Muzeul „Vasile Pârvan”
11 februarie, 11:30, Muzeul revoluției
25 februarie, 11:30, Apropierea

BISTRIȚA – Palatul Culturii
21 februarie, 19:00, Alb pe alb
28 februarie, 19:00, Mai mare decât trauma

BOTOȘANI – Cinema Unirea
7 februarie, 19:00, Chemarea lui Pongo
14 februarie, 19:00, Strălucire atonală

CLUJ-NAPOCA – Biblioteca Județeană „Octavian Goga”
8 februarie, 19:00, Mai mare decât trauma
15 februarie, 19:00, Cu toată viteza
22 februarie, 19:00, Vânturile de Nord-Est

Alte proiecții vor fi anunțate pe parcursul lunii. Pentru programul complet vă rugăm să urmăriți paginile noastre de Facebook și Instagram. Mai multe detalii despre filme sunt disponibile pe website-ul nostru. Documentarele din ediția curentă pot fi proiectate până în aprilie 2024.

 

ORGANIZATOR NAȚIONAL
Asociația One World Romania

PARTENERI
Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia)

CU SPRIJINUL
Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei


KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 țări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.