EN
TAG
OWR17
Retrospective Maryam Tafakory și Eyal Sivan la OWR17
7 martie 2024
Maryam Tafakory și Eyal Sivan sunt doi autori contemporani cu voci distincte și puternice, veniți din teritorii care traversează în prezent turbulențe politice și sociale violente. Lor le dedică Festivalul One World Romania retrospectivele de anul acesta. 
 
Focus Maryam Tafakory, weekendul 06-07 aprilie

Focusul Maryam Tafakory compilează o selecție curatoriată de filme ale artistei, care vor fi prezentate alături de video performance-uri live realizate chiar de Tafakory, la București. Într-un deceniu de practică multidisciplinară, Tafakory a produs lucrări care împletesc poezia și performance-ul, imaginile de arhivă și documentarul, cu filmul de montaj. 

Munca ei este un mozaic artistic care abordează roluri de gen, tabuuri sociale și, mai ales, analizează structurile sociale dominante care impun modurile de reprezentare din societatea și cinematografia iraniană post-revoluționară. Luate individual, filmele lui Tafakory sunt o manifestare puternică a practicii poeziei și a politicii, iar însoțite de video performance-ul live, ele capătă o intimitate senzorială și emoțională unică. 
 
 
Focus Eyal Sivan, 08-13 aprilie 

Eyal Sivan este un regizor de film documentar și teoretician născut la Haifa (Israel), recunoscut pentru pozițiile lui politice intransigente și pentru folosirea cinemaului ca un instrument de a chestiona narațiunile dominante ale trecutului și prezentului. Cu peste 30 de ani de activitate, Sivan definește filmografia sa ca pe „o întâlnire cu realitatea”. Filmele și lucrările sale vizuale au fost prezentate în festivaluri prestigioase și galerii de artă din toată lumea. 

Munca lui se oprește asupra unor teme ca memoria, reprezentarea istorică, identitatea națională, (ne)supunerea și responsabilitatea. A abordat subiecte ca violența politică și genocidul din Rwanda și Burundi, controlul de stat și represiunea Stasi din fosta RDG. Majoritatea filmelor sale sunt însă despre problematicile conflictului între Israel și Palestina, relația cu trecutul istoric, memoria ca formă de rezistență și instrument politic. Filmografia sa a generat controverse pentru opiniile critice pe care le exprimă față de dinamicile de putere din societatea din care provine.