One World Romania – OWR 15
13 - 22 mai 2022

Înfiinţată în 2009, Asociaţia One World Romania organizează singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din România.

Prima ediţie One World Romania a avut loc în 2008. Primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România a pornit sub egida festivalului cu acelaşi nume de la Praga, adus la Bucureşti la iniţiativa Centrului Ceh. Cu timpul, conceptul, selecţia şi organizarea au devenit autonome, așa încât, în 2009 membrii echipei festivalului au înfiinţat Asociaţia One World Romania.

În afară evenimentului din martie de la Bucureşti, care creşte de la o ediţie la alta, asociaţia organizează diferite evenimente – ecouri ale festivalului de-a lungul anului. Unul dintre acestea a fost lansarea colecției de DVD-uri, care cuprinde documentare din selecțiile fiecărei ediții a festivalului, din dorința de a pune la dispoziția publicului filme greu accesibile și de a promova documentarul românesc.

Ne dorim să participăm la integrarea filmului documentar în procesul educaţional din România şi avem tot felul de idei pe care dorim să le vedem crescând și animând comunități. Din 2015 asociația organizează programul educațional One World Romania la Școală, care are ca scop introducerea filmul documentar și discuția despre drepturile omului în liceele din România, prin activități destinate elevilor și profesorilor. Încurajăm și susținem Cluburile de film organizate de elevi ca activitate extra-curriculară și implicarea lor în proiectele asociației, ca voluntari și în Juriul Liceenilor la festivalul One World Romania.

Un alt proiect inițiat în 2015 este programul de distribuție alternativă a documentarelor creative, KineDok powered by One World Romania. Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok vine la cluburile, cafenelele sau mansardele din mai multe de orașe mici din țară şi invită publicul nu doar la proiecții ci și la discuții informale cu experți, regizori sau chiar protagoniști ai filmelor, într-un cadrul informal.

Prin proiectul Sahia Vintage, demarat în 2013, One World Romania contribuie la protejarea și recuperarea patrimoniului cultural, prin revizitarea critică a producției Studioului Sahia, „fabrica de realitate” a României comuniste. Iar Civil Society Pitch este un program care sprijină dezvoltarea de filme documentare, aducând laolaltă cineaști și membri ai organizațiilor neguvernamentale care activează pentru drepturile omului.

Proiecții de film

În 2018 în cadrul festivalului am prezentat 95 de filme documentare din 39 de țări. 77 din ele au fost proiectate în premieră națională, 2 în premieră europeană și 2 în premieră modială!

Sesiuni de Q&A cu invitații festivalului

Peste 170 de invitați români și străini s-au întâlnit cu publicul #OWR11 pe parcursul celor 10 zile de festival

Evenimente speciale

Atât în cadrul festivalului, cât și pe parcursul anului, organizăm dezbateri și ateliere de film documentar, pe teme legate de drepturile omului.

Echipa One World Romania

Alecu Solomon Președinte al Asociației One World Romania
Andrei Rus Co-director artistic al Festivalului
Vanina Vignal Co-director artistic al Festivalului
Andrei Mocanu Producător Festival
Diana Păroiu Vicepreședinte al Asociației One World Romania
Aleca Ivan Vicepreședinte al Asociației One World Romania
Tudorița Șoldănescu Director executiv al Asociației One World Romania
Andreea Bratosin Coordonator program KineDok
Monica Stan Comunicare program KineDok
Adina Brădeanu Curator al programului Sahia Vintage
Mona Nicoară Consultant Civil Society Pitch
Maria Draghici Grafician
Paula Hotea Sponsorizări & finanțări private
Laura Orlescu Membru al Asociației One World Romania
Raluca Hașu Secretariat