One World Romania – OWR 15
13 - 22 mai 2022 București
23 - 31 mai 2022 - Online

Documentarele One World Romania la Brașov

În lunile septembrie și octombrie Asociația One World Romania organizează la Brașov o serie de proiecte adresate tuturor vârstelor, menite să aducă publicului din zonă cele mai interesante filme documentare produse în ultimii ani și evenimente culturale care abordează drepturile omului.

FESTIVALUL ONE WORLD ROMANIA

În perioada 16-19 septembrie 2021 va avea loc cea de a doua ediție a Festivalului One World România la Brașov ce are ca temă principală egalitatea de gen și propune o serie de documentare regizate de femei, revelându-ne astfel diversitatea ce caracterizează perspectivele cineastelor contemporane. Deconstruim împreună mitul reducționist al “cinematografiei la feminin”. Așa cum nu există o “cinematografie masculină”, nu are sens să creăm în mod artificial o categorie “feminină”, vocile realizatoarelor fiind mult prea complexe și diferite pentru a putea fi înghesuite sub o singură umbrelă.

Dintre filmele propuse menționăm “Micul Samedi”, o poveste personală în care regizoarea Paloma Sermon-Daï explorează în mod curajos situația familiei sale. Sub aparențele unui trai liniștit într-un orășel belgian, Samedi, fratele regizoarei, duce o existență marcată de secretul dependenței sale de heroină, ce apasă întreaga familie. Chiar și după atâția ani mama lor încearcă să îl vindece de adicție, confruntându-se atât cu problemele emoționale ale fiului, cât și cu propriile sentimente de culpabilitate. Filmul documentează un subiect universal – relația mamă-fiu, în întreaga sa complexitate –, și o face cu profunzime și umor, trecând prin toată paleta emoțională a intimității dintre cele două personaje.

O abordare complet diferită întâlnim la regizoarea spaniolă Nuria Giménez, care își face debutul în mod spectaculos cu un film ce se joacă la granița dintre documentar și ficțiune – “Covrigul meu mexican”. Folosind filmări de amator realizate de bunicii ei, ea construiește un personaj fictiv: Vivian Barret, o mondenă a anilor ‘50, care își petrece timpul în plăceri și opulență, fără să-și găsească însă fericirea. Regizoarea chestionează astfel în mod ingenios poziționarea imaginilor ca documente ale adevărului, oferind o călătorie plină de peripeții spectatorului.

Un documentar ce folosește imagini de arhivă într-o manieră total diferită este “Mi se spune Babu” în regia Sandrei Beerends. Filmul ne spune povestea Alimei – dădaca unei familii de colonialiști olandezi pe teritoriul Indoneziei din anii 1940. Fiind respinsă de propria familie pentru că nu s-a născut băiat, Alima se refugiază în familia care o angajează și în datoria față de copilul lor. Prin ochii ei plini de candoare privim cum se desfășoară evenimente istorice marcante precum cel de-al Doilea Război Mondial și efectele sale în regiune.

Nu în ultimul rând, festivalul va aduce în atenția publicului și noul documentar al regizoarei românce de teatru şi de film Carmen Lidia Vidu. În timpul perioadei de carantină instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi, regizoarea a realizat “#newTogether” - un documentar de amploare ce reușește să surprindă complexitatea perspectivelor artistice asupra fenomenului carantinei și al izolării. Având în vedere că sectorul cultural a fost unul dintre cele mai puternic afectate de criza de sănătate, proiecția va fi urmată de o dezbatere despre efectele pandemiei asupra artiștilor și a operatorilor culturali, la care sunt invitați Elena Vlădăreanu (poetă), Andrei Popov (Forumul Cultural Austriac), Elise Wilk (dramaturg brașovean).

Pe lângă tema principală, festivalul va explora și alte subiecte legate de drepturile omului precum situația refugiaților, drepturile persoanelor cu dizabilități și ale persoanelor marginalizate printr-o serie de proiecții de filme, dezbateri cu invitați speciali și alte evenimente ce se vor desfășura în cele trei locații ale ediției: Centrul Cultural Reduta, Bastionul Artiștilor și Visssual. Biletele pot fi achiziționate aici începând de la data de 1 septembrie.

ÎNCEP ÎNSCRIERILE LA ATELIERUL DE FILM DOCUMENTAR PENTRU ADOLESCENȚI!

În urma succesului atelierelor de film documentar ce au avut loc anii trecuți în mai multe orașe din țară, anul acesta vom organiza din nou acest gen de workshop ce pune accentul pe educația vizuală în rândul tinerilor. Acesta va avea loc la Universitatea Transilvania Brașov în perioada 27-30 septembrie și va fi coordonat de doi tutori specializați: Laura Căpățână, regizoarea documentarului “Aici… adică acolo” (2012), desemnat cel mai bun film documentar românesc la TIFF și Andrei Inizian, regizor de film care a fost remarcat pentru scurtmetrajul “Aprilie, vis”, pentru care a fost și nominalizat la premiul Tânără speranță din cadrul Premiilor Gopo din 2019. În cadrul atelierului, cei 6 participanți selecționați în urma aplicațiilor vor primi o serie de misiuni individuale și în echipă care îi vor iniția în procesul de realizare a unui film documentar – de la găsirea unui subiect și cercetare, până la filmare și montaj. Toți tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani care sunt interesați să își descopere stilul vizual și vocea de autor sunt invitați să se înscrie. Mai multe detalii despre înscriere găsiți pe pagina noastră de Facebook.

LANSARE KINEDOK EDIȚIA A 7-A LA BRAȘOV

Ca în fiecare an revenim la Brașov cu proiectul KineDok care promovează filme documentare din Europa Centrală și de Est în locații neconvenționale. Prin proiecțiile urmate de dezbateri cu invitați aleși în funcție de tematica filmelor, KineDok oferă o atmosferă intimă pentru vizionarea filmului documentar și creează un adevărat spațiu de dialog pentru comunitățile locale. De la finalul lunii septembrie și până la sfârșitul lui octombrie, în fiecare zi de miercuri, proiecțiile se vor desfășura sub formă de cineclub la Centrul Multicultural al Universității Transilvania. Lansarea sezonului va avea loc pe 29 septembrie cu documentarul românesc “Profu” (regia: Alex Brendea) – un portret autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. La deschidere vom avea ocazia să îl avem alături de noi pe însuși protagonistul filmului care ne va spune mai multe despre relația apropiată cu elevii săi și revolta pornită împotriva sistemului de învățământ tradițional.

Septembrie și octombrie se anunță a fi lunile documentarului la Brașov. Așadar, vă așteptăm cu drag la cât mai multe proiecții și evenimente!

Toate filmele vor fi vorbite sau subtitrate în limba română.

Biletele pot fi achiziționate aici

Festivalul face parte din proiectul „Documentarele One World Romania la Brașov, ediția a II-a”, cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Adrese utile:

Centrul Cultural Reduta: Strada Apollonia Hirscher nr. 8

Bastionul Artiștilor : Strada George Coșbuc nr.9

Visssual: Strada Fabricii

Centrul Multicultural al Universității Transilvania: Strada Eroilor nr. 29

Organizat de: Asociația One World Romania

Organizator local: Asociația ARTBURG

Proiect cofinanțat de: Consiliul Județean Brașov

Parteneri: Bastionul Artiștilor, Muzeul de Istorie Brașov, Centrul Cultural Reduta, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Visssual, Forumul Cultural Austriac, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Olandei, Centrul Cultural German, Alianța Franceză, Depoul de Artă Urbană, Copiii de Cristal, Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov

Parteneri media: Zile și Nopți, Radio România Brașov FM

Sponsorizat de: Higiene Lacroix, Epson, Sâmbure

Share on Facebook