One World Romania – Ediția a 14-a
11 - 20 iunie 2021
21 - 27 iunie 2021 - online

Cele mai bune documentare românești se văd la OWR 13

Alături de panorama filmului documentar internațional pe care o oferă în fiecare an, One World Romania este și o vitrină a celor mai incitante producții românești ale momentului. Ediția a treisprezecea, care se va desfășura între 20 și 29 martie, va cuprinde proiecția primului documentar românesc selecționat în competiția oficială de la Sundance, două avanpremiere și două dintre filmele cele mai discutate ale ultimelor zile.

Noua ediție a festivalului One World Romania se va deschide vineri, 20 martie, cu proiecția filmului Acasă - My Home, în regia lui Radu Ciorniciuc. Acesta prezintă povestea familiei Enache, ai cărei 11 membri au trăit în Delta Văcărești izolați de societate, fără documente și acces la educație sau sănătate, timp de 20 de ani, până când locul a devenit o rezervație naturală și ei au fost evacuați. Filmul a obținut premiul pentru cea mai bună imagine la Sundance și va rămâne în anale ca fiind prima producție românească documentară care să fi concurat în competiția oficială a acestui festival. Dincolo de valoarea sa artistică, Acasă este și un proiect umanitar, care i-a urmărit și susținut pe protagoniști. Proiecția filmului va avea loc în prezența echipei.

Radu Jude va fi un invitat de seamă al festivalului, unde va veni să prezinte două filme: Tipografic majuscul și, în avanpremieră, Ieșirea trenurilor din gară, proaspăt lansate la Festivalul de la Berlin. Ambele filme își propun să demonstreze polifonia istoriei în contrast cu omogenitatea perfectă a discursului oficial.

Protagonistul filmului Tipografic majuscul este Mugur Călinescu, elev de liceu și element ostil socialismului românesc. „Obiectivul”, cu convingeri anti-naționaliste și atitudini instigatoare, ascultă Europa Liberă și mâzgălește cu creta lozinci dușmănoase, iar destinul lui nu poate fi altul decât reeducarea. Povestea lui Mugur este narată de personajele din dosar, mutate din arhivă în decorurile schematice de platou TV. Aceeași întâmplare a inspirat-o și pe regizoarea de teatru Gianina Cărbunariu, al cărui spectacol cu același nume face parte din proiectul „Vieţi paralele - Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”, care dramatizează poveşti reale est-europene despre poliţiile politice din timpul comunismului. Tipografic majuscul va fi jucat pe scena teatrului Odeon în cadrul festivalului One World Romania, joi 26 martie. Găsiți bilete aici.

Ieșirea trenurilor din gară este alcătuit din zeci de fotografii-portret inedite, cu victimele Pogromului de la Iași din anul 1941, descoperite în arhive de istoricul Adrian Cioflâncă și de cineastul Radu Jude. Ele conferă un chip concret uneia dintre marile atrocități petrecute pe teritoriul românesc în secolul al XX-lea. Tot atâtea rememorări, desprinse din declarațiile oficiale scrise ale familiilor victimelor și ale martorilor evenimentelor, dovedesc amploarea brutalității soldaților și a localnicilor care au dus la îndeplinire planul criminal antisemitic. Prima proiecție a filmului, de duminică 22 martie, va fi urmată de un dialog cu Radu Jude și Adrian Cioflâncă, în timp ce pentru a doua li se alătură istoricul și filozoful Gáspár Miklós Tamás.

O altă avanpremieră va fi cea a documentarului A Rifle and a Bag, de curând lansat la Festivalul de la Rotterdam, debutul unui colectiv creativ compus din Arya Rothe, Isabella Rinaldi și Cristina Haneș. Aceasta din urmă s-a remarcat pe scena filmului românesc cu două mediu-metraje, Antonio și Catarina și Veghe. În A Rifle and a Bag, cele trei co-regizoare urmăresc un cuplu de tineri, foști membri ai organizației politice maoiste care luptă pentru recunoașterea moștenirii Partidului Comunist al Indiei. Ei încearcă să își crească băiatul de șase ani și bebelușul care se naște în timpul filmărilor, deși delimitările castei de care aparțin le dezechilibrează bunăstarea vieții de zi cu zi.

În sfârșit, spectatorii One World Romania vor avea ocazia să afle odiseea pe care au parcurs-o Alexander Nanau și echipa lui în încercarea de a reda incendiul de la Colectiv și urmările acestuia asupra victimelor, autorităților și întregii societăți românești. Filmările au durat mai bine de un an și au pătruns atât în intimitatea supraviețuitorilor și a familiilor acestora, cât și în procesul decizional al cabinetului ministrului Sănătății din perioada respectivă sau în redacția Gazetei Sporturilor, în timp ce dezvăluia scandalul dezinfectanților diluați folosiți pentru tratarea răniților. Dacă Ieșirea trenurilor din gară este o comemorare a unui episod din trecutul relativ îndepărtat, Colectiv îndeplinește același rol față de trecutul recent, cu speranța ca generațiile viitoare să își învețe lecțiile cuvenite.


De acum înainte, toate biletele la proiecțiile individuale și toate tipurile de abonamente pot fi achiziționate de pe site-ul Eventbook.


ORGANIZATOR:
Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL:
Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL:
Kaufland
CU SPRIJINUL:
Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, UNHCR - Agenția ONU pentru Refugiați, Uniunea Cineaștilor din România, DACIN-SARA, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminări, Primăria Capitalei prin ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului București
SPONSORI:
Bosch, HBO, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești
PARTENER DE MOBILITATE:
Autonom
PARTENERI:
Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, Centrul Ceh București, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, CEREFREA Villa Noel, Ambasada Suediei la București, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Institutul Polonez din București, Institutul Italian de Cultură, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Spaniei în România, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Festivalul SUPER, Apollo 111, Mezanin, UNATC, Teatrul ODEON, Londohome, Agenția Împreună, Balkan Documentary Center, Festivalul Moldox, Festivalul Verzio, Kinedok
BILETE PRIN:
Eventbook
PARTENER LOGISTIC:
DHL
PARTENER DIGITAL:
Canopy
PARTENER DE MONITORIZARE:
mediaTRUST
PARTENERI MEDIA:
Magic FM, Rock FM, Radio România Cultural, Radio Europa Liberă, Scena9, DOR, Films in Frame, Cinepub, Cărturești, Observator Cultural, Perspektiva, Humanitas, Film Menu, Cutra, Igloo, Liternet, All About Romanian Cinema, Zile și Nopți, The Institute, Graphic Front, Verbs Describe Us
FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE:
Centrul Ceh București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect este finanțat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Share on Facebook