EN
Asociația One World Romania lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție.
Despre noi
Prima ediţie One World Romania a avut loc în 2008. Primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România a pornit sub egida festivalului cu acelaşi nume de la Praga, adus la Bucureşti la iniţiativa Centrului Ceh. Cu timpul, conceptul, selecţia şi organizarea au devenit autonome, așa încât, în 2009 membrii echipei festivalului au înfiinţat Asociaţia One World Romania.
În afara evenimentului de la Bucureşti, care creşte de la o ediţie la alta, asociaţia organizează diferite evenimente – ecouri ale festivalului de-a lungul anului. Acestea includ mini-festivaluri OWR (până acum au fost organizate mai multe ediții la Brașov, Zalău, Oradea, Timișoara), proiecțiile în spații alternative din programul KineDok și seria CineClub, ce se desfășoară atât fizic cât și online. Demarat în 2019, programul CineClub și-a propus - prin proiecții periodice și programe online - să readucă în atenție și să valorizeze critic autori de film documentar din România și din străinătate. Proiectul a inclus deasemenea masterclass-uri și dezbateri în jurul acestor autori și a umplut un gol în relația cu publicul în perioada pandemiei.

Un alt proiect inițiat în 2015 este programul de distribuție alternativă a documentarelor creative, KineDok powered by One World Romania. Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok vine la cluburile, cafenelele sau mansardele din mai multe de orașe mici din țară şi invită publicul nu doar la proiecții ci și la discuții informale cu experți, regizori sau chiar protagoniști ai filmelor, într-un cadrul informal.

Prin proiectul Sahia Vintage, demarat în 2013, One World Romania contribuie la protejarea și recuperarea patrimoniului cultural, prin revizitarea critică a producției Studioului Sahia, „fabrica de realitate” a României comuniste. Iar Civil Society Pitch este un program care sprijină dezvoltarea de filme documentare, aducând laolaltă cineaști și membri ai organizațiilor neguvernamentale care activează pentru drepturile omului.

În 2022, asociația a demarat - în parteneriat cu Mediawise Society - programul Educație media prin film documentar la bibliotecă (mai pe scurt, Documentare la Bibliotecă). Programul intenționează să pregătească bibliotecarii, dar și publicul lor, pentru a aduce filmul documentar în incinta bibliotecilor și include proiecții, cursuri și dezbateri pornind de la filme pe teme de drepturile omului.
Echipă Asociație
Alexandru Solomon
Președinte
După un debut ca operator la filme de ficțiune în anii 1990 și mai multe colaborări la filme experimentale, a migrat spre filmul documentar. A realizat lung-metraje ca: „Marele jaf comunist”, „Kapitalism – rețeta noastră secretă” și „Ouăle lui Tarzan”. În 2016 a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. Predă la UNArte din 2010 și este președintele Asociației One World Romania.
Diana Păroiu
Vice-președinte
Alexandra Ivan
Vice-președinte
Oana Furdea
Director executiv asociație
Activă în sectorul cultural și membru al asociației citizenit de opt ani, Oana Furdea a făcut parte din echipa de management și programare a cinematografului arădean Arta, a lucrat din 2019 în distribuție de film și face parte din echipa de programare a festivalului TIFF, fiind totodată și managerul festivalului BIEFF.
Anca Hrab
Coordonator parteneriate și finanțări
Paula Tudor Cămîrzan
Producător general
Amalia Pană
Coordonator producție
Andreea Bratosin
Coordonator KineDok & Documentare la bibliotecă
Raluca R. Gorgos
Coordonator Civil Society Pitch
Raluca R. Gorgos este regizoare de film, absolventă a Universității Naționale de Arte Teatrale și Cinematografie din București. Ea și-a continuat dezvoltarea profesională în antropologie vizuală cu un masterat în Studii Vizuale și Societate la SNSPA, unde teza ei de disertație cercetează relația om- utilaj și implicare corpului în procesul muncii din tipografie. Interesul ei se concentrează pe forme de adaptare la condițiile de muncă precare, formale sau informale, în comunitățile vulnerabile. Portofoliul ei cuprinde filme de ficțiune, documentare și instalații de artă video, iar lucrările ei au fost expuse în festivaluri internaționale de film și galerii. Din dorința de a contribui activ la dezvoltarea unei comunități angajate social, și în încercarea de a stimula continuu dialogul dintre reprezentanții societății civile și artiștii vizuali, Raluca a preluat recent coordonarea programului de dezvoltare de documentar cu accent pe problemele sociale și umane drepturile, Civil Society Pitch.
Dan Angelescu
Coordonator comunicare
Dan Angelescu este producător cultural și curator. Interesat preponderent de lucrul cu imaginea dinamică, a co-coordonat și co-curatoriat BIEFF – Festivalul Internațional de Film Experimental București între 2012 și 2019 și a fost manager de proiect al Rezidenței internaționale de scenaristică Pustnik între 2019 și 2022. A lucrat în departamentele de comunicare și social media ale unor evenimente importante din România, cum ar fi TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania, Les Films de Cannes à Bucarest sau Noaptea Albă a Galeriilor, iar în prezent coordonează comunicarea Asociației One World Romania, cu care colaborează din 2013. Este președintele Asociației Infinite Conversation, fondată în 2019 în jurul platformei interdisciplinare dedicată discursivității publice Quote—Unquote și este, de asemenea, co-fondator și co-curator al Rezidenței pentru artiști vizuali Off Season. A absolvit un Masterat de Studii comparate de artă și media la Vrije University Amsterdam.
Raluca Hașu
Secretariat și gestiune site-uri
Cosmin Tița
Coordonator tehnic
Daniel Bratosin
Design grafic și DTP
Șerban Jipa
Web design
Cătălin Șerban
Programare website