One World Romania – OWR 15
13 - 22 mai 2022

OWR 2020

Site Festival


OWR 2020 - pe scurt

A treisprezecea ediție a festivalului internațional de film documentar și drepturile omului One World Romania s-a desfășurat între 21 și 30 august, într-un context ieșit din comun. Pentru prima dată, festivalul a avut atât o componentă fizică cât și una online, iar ambele au coincis pentru a oferi spectatorilor o experiență cât mai diversă și mai captivantă a cinemaului documentar actual.
Dimensiunea online nu a fost singura noutate a ediției de anul acesta: ediția a treisprezecea a însemnat și decernarea a două distincții suplimentare, pe lângă cunoscutul premiu al Juriului Liceenilor. Trofeul OWR#13 a fost atribuit filmului „Strada Deșertului nr. 143”, în regia lui Hassen Ferhani, de către un juriu internațional de profesioniști, alcătuit din Abbas Fahdel, Mariana Otero, Claire Simon, Ana Lungu și Ivana Mladenovic. Regizorul va primi un premiu în valoare de 1000 euro din partea Institutului Cultural Român. Premiul publicului a mers la Frank Beauvais pentru meditația lui cinefilă despre izolare și depresie, „Nici să nu vă gândiți că urlu”.

One World Romania #13 a strâns 4.000 de spectatori outdoor, 2.200 de spectatori ce au urmărit documentare online și peste 42.300 de vizualizări ale evenimentelor transmise live pe pagina noastră de Facebook.

Alături de cele nouă filme din competiția internațională, alte 58 au fost disponibile fie în online streaming, fie au avut parte de proiecții outdoor în cele șapte locații partenere: Verde Stop Arena, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Mercato Kultur, Manasia Hub, Rezidența BRD Scena 9 și Institutul Balassi. Filmele au compus diferite secțiuni, printre care cea principală, „Din aproape în aproape”(sau “Habar n-ai tu cât te iubesc”), dedicată istoriei și culturii rome, „Girls wanna have Fundamental rights” și „Corpuri politice”, despre drepturile femeilor și membrilor comunității LGBTQi+, și retrospectivele consacrate operelor lui Ross McElwee și Chantal Akerman. În ciuda contextului deosebit în care s-a întâmplat festivalul, am reușit să organizăm 59 de proiecții și evenimente în aer liber.

OWR#13 a întrecut de asemenea edițiile care i-au precedat la capitolul evenimente speciale: în seara fiecărei zile de festival, la Verde Stop Arena au avut loc concerte, performance-uri, spectacole de teatru, dezbateri cu invitați sau cu echipele filmelor. Lactobarul de la Manasia Hub a găzduit timp de 7 zile discuții ample și în tihnă cu invitații festivalului. Tuturor acestor evenimente care au fost transmise live pe pagina noastră de Facebook li s-au adăugat și trei dezbateri exclusiv online despre subiecte precum reculul rasismului înregistrat în România în ultimii ani, cultura gay din perioada comunistă sau schimbarea de paradigmă în distribuirea documentarului de artă. La acestea au participat Cătălina Olteanu, Carmen Gheorghe, Gelu Duminică, Ciprian Necula, Vasile Dâncu, Mălina Voicu, Eniko Vincze, Mircea Toma, Florin Buhuceanu, Teona Galgoțiu, Bogdan Balla, Ivana Formanová și Jean-Marie Barbe.

În total, peste o sută de invitați - cineaști, activiști de drepturile omului, jurnaliști, specialiști în științe socio-umane, artiști din diferite medii și orizonturi culturale ni s-au alăturat pentru a propaga mesajul de egalitate și de toleranță pe care îl apără festivalul încă de la întemeierea sa. Printre aceștia, am avut plăcerea să numărăm și cinci cineaști români - Radu Ciorniciuc, Cristina Haneș, Monica Lăzurean-Gorgan, Radu Jude și Adrian Cioflâncă - care și-au prezentat cele mai recente filme în avanpremieră sau în premieră în cadrul festivalului nostru.
Artiștii care ne-au trecut pragul la această ediție ne-au impresionat prin talentul și pasiunea lor, dar mai ales prin dorința de a fi din nou aproape (pe cât posibil) de public, de a performa și bucura oamenii în acest an atât de dificil pentru noi toți. Le mulțumim lui Mircea Toma, Dragoș Mușat, Ciprian Necula și Daniel Mărgean & Trio Band, FLUID + invitatele speciale Kali, Nico G. și Ramya, trupei Playhood, trupei UNCUT, lui Gelu Duminică & Tarafului Marian Mexicanu, lui Bahoi și nu în ultimul rând trupei IMPEX și Tarafului de Caliu.

Așadar, nu ne rămâne decât să mulțumim tuturor invitaților, sponsorilor, partenerilor, voluntarilor și mai ales publicului, care ne-a fost fidel, și să sperăm să ne revedem cu bine pentru ediția următoare!

Catalog 2018 – Get Real!


Ediţia a 11-a a fost pentru noi un moment de înnoire şi de creştere. În 2018 ne-am prezentat în faţa publicului cu o echipă şi o abordare nouă. Festivalul s-a extins semnificativ de la 7 la 10 zile şi de la 50 la peste 80 de filme selecţionate.

Catalog 2017 - Fără frică


La sfârșitul iernii, One World Romania ajunge la a 10-a ediție. Sunt nouă ani de când festivalul deschide tot mai larg ferestrele acestei lumi, nouă ani pentru care suntem recunoscători spectatorilor, invitaților și colaboratorilor noștri.
Și totuși, niciodată nu ne-a fost mai frică decât în ultimul an ...

Catalog 2016 - Filme fără îndulcitori


Granițele sunt coșmarul ultimului an. Imaginarul public e dominat de pulverizarea frontierelor Europei, de sutele de mii de refugiați care trec prin garduri de sârmă ghimpată, de criza economică care - ca și terorismul - nu cunoaște granițe. Miezul programului nostru din 2016 - organizat în primele trei secțiuni ale sale - este strâns legat de aceste angoase...

Catalog 2015 - kino-maidan


În 2015, la a opta ediție, ne strângem pe "kino-maidan". Asta pentru că maidanul nu mai înseamnă doar o periferie lăsată la voia întâmplării, ci mai ales un spațiu public în care oamenii se adună să vorbească despre problemele lor și să fie împreună. Vrem ca One World Romania să devină acea intersecție unde oamenii se întâlnesc cu cinema-ul documentar, iar ideile scapă din țarcul noțiunilor de-a gata. O piață în care domnește empatia pentru celălalt și libertatea de a fi noi înșine. Programul nostru de filme și evenimente conexe ne deschide ochii spre maidanele de pe 5 continente...

Catalog 2014 - Cine-Luptă


Tara arde si noi facem festival. De la ultima noastra editie, strada s-a umplut de oameni care au gasit cauze pentru care sa lupte. Pentru prima oara din 1989, a batut un vant de solidaritate. Uitandu-ne in calendar, am vazut ca au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit sa fie de ajuns. Am adunat filme care privesc in urma spre acest sfert de secol si spre ce s-a petrecut mai inainte in Europa rasariteana. Marcel Lozinski, om al Solidaritatii, vine din Polonia cu filmele lui, realizate intre 1973 si 2013. Ochi la fel de critic si liber in anii dictaturii ca si in aceia ai tranzitiei - Lozinski ne provoaca sa revedem prin ce am trecut si catre ce ne indreptam...

Catalog 2013 - Pentru o Karma mai bună


« Urasc Romania: aici se intampla toate lucrurile rele », asa mi-a spus un copil. Si-a adaugat: « Am vazut asta la televizor. » De la ultima editie One World Romania, cantitatea de ura si intoleranta pe cap de locuitor si centimetru de ecran a crescut exponential. Ni s-a stricat, pardon, karma... Agresati si noi – precum pustiul respectiv – de aceasta stare de spirit, am decis ca editia a 6-a a festivalului nostru sa mearga contra curentului (a cata oara ?!). Programul, alcatuit impreuna cu Adina Bradeanu, se vrea un antidot contra urii si maniei...

Catalog 2012 - Filme brici


Am fost spectatorii unui an exceptional. Lumea a inceput sa erupa - in diverse moduri - si chiar in Romania lucrurile par sa se miste. Generatiile tinere contesta puterea atat in Occident, cat si in Orient. One World Romania a ales sa reflecte aceste schimbari, aducand lumea un pic mai aproape de publicul roman. Am construit programul celei de-a cincea editii in jurul unora dintre temele cele mai fierbinti, cu convingerea ca un documentar bun ne ascute privirea si este capabil sa toace marunt multe preconceptii. Filmele-brici pot sa doara; intotdeauna lasa o urma. Umorul nu este exclus, dimpotriva: este mai mult decat binevenit in selectia noastra...

Catalog 2011 - O lume minunata!?


Traim intr-o lume minunata.
Ar arata si mai bine daca unele documentare nu ne-ar deschide ochii.
Recunoastem solemn: noi suntem cei care strica imaginea omenirii. In timp ce imaginea Romaniei in lume este pazita cu indarjire de multi dintre cetatenii ei, unele tari mai slabe au ramas fara aparare. Asadar, am complotat impreuna cu regizori din toata lumea: fie ei britanici sau egipteni, mexicani sau estonieni, italieni sau americani, cu totii vorbesc in mod iresponsabil despre suferinta, injustitie, coruptie sau conflicte de familie...

Catalog 2010 - Alege să-ți pese!


În mod tradiţional deja, festivalul se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. Ca şi în ediţiile trecute, festivalul îşi propune acelaşi lucru: să prezinte cât mai multe teme relevante prin filme de bună calitate, care să ajungă la cât mai mulţi tineri. Iar astfel să ajute la crearea unei comunităţi active ce îşi doreşte să cunoască şi să se implice în problemele cu care se confruntă ceilalţi, sub motto-ul: ALEGE SĂ-ŢI PESE!

One World Romania 2010 va aduce în jur de 35 de documentare noi şi premiate, în 4 cinematografe: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematoraf al Regizorului Român (proiect cultural al Muzeului Ţăranului Român). Din dorinţa de a se axa pe chestiuni actuale, fiecare ediţie este împărţită în secţiuni ce abordează diverse teme precum: Au cerut socoteală, Cercuri vicioase, Gimnastica memoriei, Şcoala vieţii, Onorată (!?) instanţă.

One World Romania - Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului este organizat în fiecare an de Asociatia One World Romania.